Materiaalipankki

Joulutalo kutsuu kotiin – Case Majakkayhteisö

Syksyllä 2013 Lempäälän Majakka-yhteisön tiimi oli yhteisöjen valmennusviikonlopussa Ikaalisten kylpylässä. Tehtäväksi annettiin ideoida vielä samalle vuodelle ulospäin suuntautuva projekti. Puolessa tunnissa syntyi idea Joulutalosta.

Lempäälän seurakunnan Vanha Pappila oli kuin omiaan talon kodiksi. Yli 100 vuotta vanha ja juuri remontoitu pappila kaipasi vain hieman jouluvaloja ja havuja koristeeksi sekä isäntäväen. Innokkaita seurakuntalaisia ilmoittutuikin mukaan rakentamaan tätä Lempäälän omaa Strömsötä.

Joulutalon tarkoituksena on tarjota kodinomainen paikka rauhoittua joulun viettoon. Joka ilta on talossa musiikkia, käsitöitä, glögi ja pipari tarjoilu sekä rukoushuone käytettävissä. Lisäksi viikon aikana lämpiää joulusaunat, lauletaan kauneimmat joululaulut sekä perheiden joulupolku kiertää pihapiirissä. Ja erikoisuuksiakin on ollut tarjolla. Tänä vuonna oli mm. Usko&Tiede -keskusteluklubi teemalla ”Onko Jumala yhtä totta kuin Joulupukki”. Joskus on vietetty K18 Joulutalo goes roots -iltaa livebändin ja lautapelien merkeissä.

Evankeliumi on talossa esillä esimerkiksi seimiaiheisin käsitöin, seiminäyttelyssä, lauluissa, aarteenetsintäkilpailussa ja rukouspajassa sekä ruokoushuoneessa. Talo on myös markkina- ja tonttuvapaata vyöhykettä. Jokainen sisääntulija otetaan vastaan henkilökohtaisesti ja lämpimästi. Lähtijöille annetaan Majakka-lehti ja heitä kutsutaan myös muihin seurakunnan joulutilaisuuksiin.

Parhaita hetkiä ovat kohtaamiset ihan uusien ihmisten kanssa, jotka eivät ole seurakunnassa ennestään tuttuja tai siellä harvemmin nähtyjä. Rento ja lämmin tunnelma avaa kielenkannat tutustua, kysellä ja kertoa. Myös rukoushuoneeseen jätettyjen esirukousten määrä on pysäyttävä. Kymmenistä rukouslapuista huokuu ihmisten kaipuu rauhaan ja tasapainoon elämän moninaisten kipeyksien keskellä. Herran eteen on pysähdytty kiittämään elämän lahjoista, sekä pyytämään paranemista, eheytymistä, ihmissuhteiden selviämistä sekä uskon lahjaa niin itselle kuin toisille.

Tänä vuonna Joulutalo avasi ovensa neljättä kertaa. Talo on auki viikon ajan iltaisin, tänä vuonna itsenäisyyspäivänä koko päivän. Vuosittainen kävijämäärä on ollut keskimäärin noin 700.

Linkki Joulutalon Facebook tapahtumaan.