Materiaalipankki

Pikakatsaus yhteisön rakentamiseen

Kun raamatulliset ja muut perustelut yhteisöllisen seurakunnan rakentamiselle on käyty läpi, on syytä ottaa askeleita kohti käytännön toimintaa. Ennen kuin mennään yksityiskohtaisemmin käsittelemään seurakunnan rakentamisen osa-alueita, tehdään lyhyt pikakelaus siihen prosessiin, joka nuorten aikuisten toimintaa aloitettaessa on edessä. Seuraavassa esittelen neljä askelta, joilla lähteä liikkeelle:

1. askel: Ydinryhmä kokoon

Ensin on koottava toiminnasta kiinnostuneiden nuorten aikuisten ydinryhmä. Suosittelen ydintiimin rekrytointiin valmiiden verkostojen käyttöä, jotta pääset haastamaan ihmisiä kasvotusten.

Kun olet haalinut porukan kasaan, heidät on saatava syttymään ja tutustumaan. Sinun pitää antaa itsesi tälle porukalle, sillä henkilökohtainen suhteesi ydinryhmään on koko projektin sydän. Tutustumisen ohessa voi ehkä varovasti herätellä keskustelua toiminnan näyn hahmottamisesta. Voitte yhdessä rukoilla ja haaveilla siitä, millainen seurakunta voisikaan olla, jos kaikki olisi mahdollista. Muista myös antaa porukalle hengellistä ravintoa, jotta he saavat aidon kokemuksen siitä, mihin olet heitä johtamassa.

2. askel: Moderni messu

Seuraavaksi on hyvä alkaa jokin toimintamuoto. Riippuu tilanteesta, mikä on järkevin ensimmäinen toiminto, mutta itse suosittelen uudenlaisen messun kokoamista. Tärkeintä tässä vaiheessa on, että työntekijä antaa nuorille aikuisille oikeasti tilaa luoda uutta. Usein työntekijä joutuu tekemään hartiavoimin työtä, jotta väki oikeasti uskaltautuu ja innostuu uusille urille. Mutta sitten kun se tapahtuu, täytyy uskaltaa päästää irti ja antaa Hengen tuulen viedä uusille vesille. Tämä saattaa olla vaikeaa, sillä viimeistään tässä vaiheessa usein kriitikot heräävät ja kiusaus kontrolloida uhkaa tyrehdyttää innostuksen.

Kun ensimmäinen messu on vietetty, on syytä juhlia. Kutsu tiimisi kotiisi ja laita heille hyvää ruokaa, pientä ohjelmaa ja muuta hauskaa. Voittoja on syytä juhlia – se vahvistaa yhteishenkeä ja sitoutumista.

3. askel: Rönsyt

Aluksi messun luomisessa on ydintiimille riittävästi haastetta eikä lisätoimintojen aloittamisella ole kiire. Voitte siis ihan hyvin vetää pelkkää messua ensimmäisen kauden, ehkä jopa vuoden. Pian kuitenkin tulee aika mennä eteenpäin, sillä pelkkä messu ei vielä tee yhteisöä.

Mitä messun ympärille aletaan rakentaa, on makukysymys. Oleellista on, että messun ympärille syntyy toimintaa, joka vahvistaa yhteisön ”aluskasvillisuutta”. Messussa ihmiset kyllä saavat tuttavuuksia, varsinkin jatkoilla mutta ne eivät vielä ole riittävän syviä suhteita rakentaakseen yhteisöllisyyttä. Tarvitaan pienempiä ja intiimimpiä toimintoja, joissa ihmiset oikeasti pääsevät tutustumaan. Näitä toimintoja kannattaa kuitenkin rakentaa sopivaan tahtiin, jotteivät resurssit valu hukkaan.

Itse pidän Alfa-kurssista – se on loistavaa toimintaa messun lisäksi. Jonkun toisen mielestä kannattaa aloittaa pienryhmätoiminta. Joku kolmas suosittelee leiren järjestämistä. Pääasia on, että aloitetaan uusia toimintoja, jotka todella ruokkivat ihmissuhteita ja vahvistavat hengellistä elämää.

4. askel: Valmennus

Kun perustoiminnat yhteisössä alkavat pyöriä, on aika aloittaa määrätietoisempi hengellinen valmennus. Oikeastaan valmentamista on tapahtunut alusta lähtien, sillä mitäpä muuta ydintiimin kokoaminen ja sparraaminen on kuin valmentamista. Nyt on aika luoda systeemi, joka vahvistaa mukana olevien ihmisten kasvua ja sitoutumista.

Tärkeitä valmennuksen osa-alueita ovat ainakin hengellisen kasvun tukeminen ja omien lahjojen löytämiseen tähtäävä koulutus. Mukaan on hyvä ottaa myös johtajuuteen liittyviä teemoja, sillä uusien johtajien innostaminen on avain toiminnan kehittymiseen. Valmentamisen perimmäisenä tavoitteena tulisi olla ihmisten vapauttaminen toimimaan niissä rooleissa, jotka Jumala on heille tarkoittanut. Kun tässä tavoitteessa aletaan onnistua, on saavutettu uudenlaisen kasvun aika. Silloin homma alkaa hyvällä tavalla karata käsistä, etkä enää tiedä kaikkea, mitä yhteisössäsi tapahtuu. Ja se on hienoa!

Kirjoittaja: Timo Pöyhönen

To be continued: Uuden yhteisön aloittaminen, Ydinryhmä kokoon 1/3

Share: